Projekt mjeseca
OžuXXXLutz
VeljZračna luka
SijeSchachnovelle

Zračna luka


VELJAČA 2020.: Zračna luka Beč-Schwechat ima spektakularni novi most. Tvrtka Prangl je sudjelovala s najmoćnijom teleskopskom dizalicom u Austriji.

 

Novi pješački most koji duži preko 92 metra povezat će parkiralište 3 s novim uredskim parkom 4. Ono što je posebno spektakularno kod nove zgrade je, da će na nju biti postavljen najveći austrijski LED zid s površinom od oko 180 četvornih metara. Zbog toga most i toranj koji ga osvjetljava privlače najviše pažnje u cijeloj zračnoj luci i Airport Cityju.

 

Stručnjaci tvrtke Prangl bili su uključeni u proces planiranja od samog početka. Pomicanje čeličnih elemenata bilo je napeto, prije svega, zbog ograničenog prostora i različitih ugrađenih dijelova na mjestu postavljanja. Vrlo pažljivo smo morali odabrati i mjesto privremenog skladištenja elemenata. Uvjet je bio da se dvije čelične konstrukcije podignu s jedne lokacije. Budući da se u neposrednoj blizini nalazi vlak CAT Austrijskih državnih željeznica, vrlo smo teško našli prikladno mjesto.

 

Kao najekonomičnije rješenje iskazala se najjača austrijska teleskopska dizalica PTK 1000. Izvorno su za dva podizanja bile planirane dvije noći. Međutim, zbog približavanja jake oluje "Sabine", sve se moralo završiti u jednoj noći. Točno u 23.00 sati počeli smo premještanjem prvog elementa mosta koji duži 33,9 metara i teži 47,6 tona. Dizalica od 1000 tona morala je raditi s ogromnim polumjerom od 34,3 metra. Oko 03.00 sati ujutro precizno je podignut drugi dio mosta (težak 79,7 tona i dugačak 62,1 metar).

 

Zbog pružanja opće sigurnosti se su ceste u blizini zatvorene. Sav promet je bio potpuno obustavljen između 23.00 i 05.00 sati odnosno u velikoj mjeri preusmjeren.

 

Zahvaljujući preciznom radu svih sudionika, projekt je završen na vrijeme i na opće zadovoljstvo naručitelja. Tvrtka Prangl je još jednom prikazala svoje znanje pri građenju mostova.

Podaci o projektu

Država: Avstrija
Mjesto: Schwechat 
Datum: 09.02.2020 – 10.02.2020
Zastupnik: Klaus Obertscheider
X