Projekt meseca
MajLetalo
AprBetonski deli
MarPrevoz ladje
FebHladne noge
JanPosoda za vino

Letalo


MAJ 2018: Odsluženo letalo bo po novem krasilo streho hotela v Gradcu.

 

Graška strešna krajina ima novo atrakcijo: 53,1 m dolgo in 43,2 m široko letalo je pravočasno "pristalo" na strehi hotela. Iljuschin IL-62, nekdanje vladno letalo s Češke, je potoval dve noči. V prvi noči je 70 m dolg posebni transport na vrtljivih podnožjih potoval iz Heidenreichsteina v Baden. V posebej za to izdelani okvirni konstrukciji so transportirali samo trup letala. S širino 5 m in skupno težo 121 ton to zagotovo ni bil standarden transport.

 

Milimetri so odločali že v Spodnji Avstriji, toda zares na ozko je šlo potem v Gradcu. Poleg tega, da je transport moral povoziti več prometnih otokov, je bila potrebna tudi začasna demontaža semaforjev, kandelabrov, drogov za zastave, prometnih znakov in celo odzračevalnega jaška. Dodatno so začasno prestavili železniško križišče. Na nekaterih cestnih odsekih je bilo treba zapreti tudi parkirišča na obeh straneh ceste, da bi lahko skoznje pretovorili letalo. Krila, rep, pogonske naprave in drugo opremo so dostavili že nekaj dni prej.

 

Trup letala so skupaj z okvirjem (54 ton skupne teže) dvignili na višino 10 metrov in obrnili za 90 stopinj, da bi ga lahko začasno odstavili na športnem igrišču za hotelom. Pri tem manevru bi se letalo skoraj dotaknilo fasade sosednje poslovne stavbe. Trup pa je po obratu dodatno štrlel čez cesto z gostim prometom. Varnost je bila torej v vseh ozirih prva prioriteta.

 

Nato so trup letala z 200-tonskim teleskopskim dvigalom dvignili na garažno hišo hotela, kjer so letalo sestavljali več tednov. Sestavljeno, 62 ton težko letalo sta nato na streho hotela (25 m višine) dvignila 500-tonsko in 200-tonsko dvigalo.

 

Skoraj enoletno načrtovanje podviga, številne študije in popolno delovanje delovne ekipe podjetja Prangl so iz nenavadnega projekta naredili popoln uspeh. O tem so se lahko osebno prepričali tudi številni gledalci.

Podatki o Projectu

Država: Avstrija
Kraj: Heidenreichstein – Graz
Datum: 26.03. – 22.05.2018
Skrbnik: Herbert Stanzer
Franz Sucek 
X