Projekt meseca
JunŠVEDSKA
AprZAMENJAVA KOMPONENT
MarXXXLutz
FebLetališče
JanSchachnovelle

ŠVEDSKA


JUNIJ 2020: Več mobilnih dvigal smo z multimodalnim transportom prepeljali na Švedsko.

 

Že več let je Prangl zanesljiv partner za vetrno energijo na Švedskem. Zaradi uspešno opravljenih del so naročniki naročili več velikih dvigal, med drugim teleskopsko dvigalo nosilnosti 1000 in 500 ton. Poleg že dveh obstoječih goseničnih dvigal nosilnosti 650 ton na samem kraju uporabe je bilo treba zdaj na Švedsko prepeljali še pet teleskopskih dvigal. Dobava tega paketa dvigal je potekala multimodalno z ladjo in po cesti.

 

Najprej je bil tovor na poti z rečno plovbo od Ennshafna do pristanišča Terneuzen (Nizozemska). Potisni sestav z ro-ro ladjo je meril v dolžino 80 metrov in v širino 11,5 metra. V kraju Ennshafen se je ro-ro ladja z mobilno rampo zasidrala na privez v pristanišču, preden so se vkrcala mobilna dvigala. Ustrezna oprema je bila natovorjena na ladjo s teleskopskim dvigalom nosilnosti 250 ton.

 

Pri prihodu na Nizozemsko je bila oprema pretovorjena na ro-ro trajekt. Ponovno so bila teleskopska dvigala premeščena z ene ladje na drugo. Vsi deli z dodatno opremo so bili s platformami na kolesih premeščeni na trajekt. Polno natovorjen trajekt je imel skupno maso 12 480 ton, skupno dolžino 153 metrov in širino 21,6 metra. Zaradi optimizacije transportne poti smo zaprosili za dovoljenje za posebno vožnjo do pristanišča Sundsvall, in ga tudi dobili. Preostanek poti do mesta uporabe (pribl. oddaljenost 170 km) so mobilna dvigala prevozila z lastnim pogonom.

 

Skupno so bila dvigala na poti skoraj tri tedne, pri čemer so 17 dni preživela na vodi. Poleg nezanesljive statike mostov in natančnega izračuna trajanja transporta so bile predvsem točke v povezavi z okoljsko ozaveščenostjo odločilne za izbiro multimodalnega transporta. Če bi vso pot prevozili po cesti, bi to pomenilo ogromno porabo goriva. Na ta način pa smo občutno zmanjšali izpuste CO2.

 

Projekti včasih niso spektakularni zaradi uporabe strojev. Ponekod so prav načrtovanja tista, zaradi katerih je Prangl inovativni partner. Rumeni strokovnjaki poskušajo pri vsakem projektu najti optimalne rešitve za stranke.

Podatki o Projectu

Država:  Avstrija – Švedska 
Kraj:  Ennshafen – Sundsvall
Datum:  27.05.2020 – 16.06.2020
Skrbnik:  Jochen Schmidt
X