Projekt meseca
OktIkea
SepVoestbrücke
AvgZamenjava strojev
JulPodzemna železnica
JunDvig mostu
MajLetalo
AprBetonski deli
MarPrevoz ladje
FebHladne noge
JanPosoda za vino

Posoda za vino


JANUAR 2018: V kleti za peneča vina Schlumberger je bilo treba zamenjati dve stari posodi za vino. Prangl je ekskluzivno prevzel projekt.

 

Že leta 2017 so bili strokovnjaki podjetja Prangl soočeni z izjemno kompleksnim vprašanjem. Kako spraviti dve aluminijasti posodi iz obstoječe kleti in ju zamenjati z dvema novima sodoma za vino? Po natančnem ogledu in analizi je bil izdelan koncept po meri.

 

Dela so se začela s tem, da je bilo treba odpreti proizvodno streho. Za ta namen so bili nekateri strešni elementi odstranjeni s teleskopskim dvigalom z nosilnostjo 30 ton. V tandemskem dvigu z mobilnim dvigalom nosilnosti 250 sta bili ob stari posodi dvignjeni, obrnjeni in položeni na triosno vlečno vozilo z dvoosno nizkoprodno prikolico. Zaradi premera velikosti 4,9 metra je celoten tovor dosegel transportno višino 5,4 metra in transportno višino približno 5,1 metra.

 

Na transportni poti je bilo potrebnih več ukrepov za usmerjanje prometa, dviganje in obračanje semaforjev ter dviganje telefonskih in električnih napeljav. Dodatno je pri osmih železniških prehodih bila potrebna podpora avstrijskih državnih železnic ÖBB.

 

Ker pri enem križišču diagonala obračanja ni zadoščala, je bilo pri enem sosedu treba odstraniti zaščitno ograjo in s pomočjo plošč omogočiti prevoz po travi. Seveda so bili vsi postopki predhodno dogovorjeni z vsemi udeleženci, tako da je na dan transporta vse potekalo brezhibno.

 

Vzporedno s transportom po cesti sta bili dve novi posodi za vino dobavljeni iz Italije in po odstranitvi starih posod previdno nameščeni v proizvodno halo. Strešni elementi so bili nato znova pritrjeni, tako da je proizvodnja lahko znova stekla.

 

V Schattenbergu sta bili obe rabljeni posodi z dvigali nosilnosti 25 ton in 100 ton raztovorjeni in na koncu postavljeni na končno mesto.

Podatki o Projectu

Država: Avstrija
Kraj: Bad Vöslau – Schrattenberg
Datum: 22.01.2018 – 25.01.2018
Skrbnik: Klaus Kaburek
X