Projekt meseca
DecNOVA ELEKTRARNA
NovBožično drevo
OktMestni stolp
SepSolna kislina
AvgLOČEVANJE ZRAKA
JunHerrnstein
MajTurnaround
AprAGRANA
MarTatort
FebKoralmhalle
JanDva mostova

Božično drevo


NOVEMBER 2017: Vsako leto božično drevo na dunajskem Rotovškem trgu oz. Rathausplatz-u postavi podjetje Prangl.

 

Leta 1959 se je rodila tradicija, da najpomembnejše dunajsko božično drevo vsako leto pripeljejo iz druge zvezne dežele. Letošnje božično drevo prihaja iz zvezne dežele Vorarlberg. 25 metrov visoka smreka tehta okrog 7 ton in ima pri štoru 60 cm premera. Pri izbiri božičnega drevesa so odločilni dejavniki njegova lepota in velikost ter možnosti za njegovo dostavo.

  

Prav tako je skoraj že tradicija, da božično drevo na dunajskem Rotovžu postavlja podjetje Prangl. Da pri dviganju s tovornjaka in nastavljanju ne pride do poškodb, se postopek izvaja tandemsko. Po natančnem dogovoru sta voznika avtodvigal s 55-tonskima teleskopskima dvigaloma postavila drevo v ustrezni položaj. Dva in pol metra drevesnega debla je zakopanega v zemlji, da je božično drevo zares stabilno.

 

Po natančni postavitvi božičnega drevesa so sodelavci uporabili tudi 35-metersko dvižno delovno ploščad na tovornjaku. Z njeno pomočjo so odstranili kavlje dvigala in namestili osvetljavo. Lučke na vorarlberški smreki so slavnostno prižgali 18. novembra, ob otvoritvi božičnega sejma Wiener Weihnachtstraum.

 

Podatki o Projectu

Država: Avstrija
Kraj: Dunaj
Datum: 08.11.2017
Skrbnik: Ernst Finker

 

 

X