Projekt meseca
MarXXXLutz
FebLetališče
JanSchachnovelle

Letališče


FEBRUAR 2020: Letališče Dunaj-Schwechat je dobilo spektakularen most. Podjetje Prangl je pri tem sodelovalo z najmočnejšim teleskopskim dvigalom.

 

Novi most za pešce dolžine več kot 92 metrov bo povezoval pakirno hišo 3 z novim parkom s pisarnami 4. Zlasti spektakularno pri tej konstrukciji je dejstvo, da bo nanjo nameščena velika LED-stena Avstrije s površino pribl. 180 m2. Most bo s tem bržkone – poleg z notranje strani osvetljenim stolpom – najbolj privlačil poglede s celotnega letališča in Airport Cityja.

 

Strokovnjaki podjetja Prangl so bili od začetka vpeti v proces načrtovanja. Premikanje jeklenih elementov je bilo zaradi ozkih prostorskih razmer in različnih montažnih delov na mestu postavitve zelo težavno. Tudi odlagalna površina je morala biti skrbno izbrana. Cilj je bil obe jekleni konstrukciji dvigniti z ene lokacije. Ker imajo v neposredni bližini Avstrijske zvezne železnice ÖBB svoj podzemni sistem tirov CAT, je bilo zelo težko najti osnovno površino primerne nosilnosti.

 

Kot najgospodarnejša rešitev se je izkazal PTK 1000, najmočnejše teleskopsko dvigalo v Avstriji. Izvorno sta bili za oba dviga predvideni dve noči. Zaradi bližajoče se nevihte Sabine smo morali vse zaključiti v eni noči. Točno ob 23.00 smo začeli s premikanjem prvega elementa mostu (dolžine 33,9 metra in mase 47,6 tone). Dvigalo nosilnosti 1000 ton je moralo tukaj delati z ogromnim premerom 34,3 metra. Ob pribl. 3.00 je bil natančno dvignjen še drugi del mostu (mase 79,7 tone in dolžine 62,1 metra).

 

Skladno s popolno varnostjo je šlo za popolno zaprtje velike površine. Ves promet je bil med 23.00 in 5.00 zjutraj prepovedan. Urejen je bil obvoz.

 

Zahvaljujoč natančnemu delu vseh udeležencev je bil projekt zaključen v primernem času in v zadovoljstvo vseh. Podjetje Prangl se je še enkrat izkazalo kot »graditelj mostov«.

Podatki o Projectu

Država: Avstrija
Kraj: Schwechat
Datum: 09.02.2020 – 10.02.2020
Skrbnik: Klaus Obertscheider 
X