Projekt meseca
DecNOVA ELEKTRARNA
NovBožično drevo
OktMestni stolp
SepSolna kislina
AvgLOČEVANJE ZRAKA
JunHerrnstein
MajTurnaround
AprAGRANA
MarTatort
FebKoralmhalle
JanDva mostova

Turnaround


MAJ 2017: Podjetje OMV je investiralo okoli 110 milijonov v obrat v kraju Schwechat. Podjetje Prangl pa je seveda dejavno pomagalo.

 

Rafinerija v kraju Schwechat je bila v letih 2016 in 2017 ponovno podvržena generalnemu pregledu (t.i. turnaround), ki je obvezen na vsakih šest let. Poleg vzdrževanja in revizije naprav so bili izvedeni tudi projekti za modernizacijo in zagotavljanje trajnostnega obratovanja rafinerije.

 

Delo je bilo leta 2017 osredotočeno na revizijo petrokemijskih obratov. Izdelki, ki jih proizvajajo v le-teh obratih, so izhodišče za izdelavo umetnih mas v sosednjem podjetju Borealis. Zato je generalna obnova podjetja OMV letos potekala sočasno z obnovo podjetja Borealis. Za obe strani je bila uskladitev del izjemno pomembna, saj sta na tak način lahko učinkovito načrtovali proizvodnjo.

 

Zaradi pomembnosti generalne obnove so pri izbiri partnerjev še posebej pozorno pretehtali varnost in kakovost. Poleg približno 700 sodelavcev podjetja OMV je bilo udeleženih še dodatnih 3 500 zunanjih strokovnjakov. Tudi podjetje Prangl je pripomoglo – in sicer z edinstvenim voznim parkom. Strokovnjaki podjetja Prangl so bili na licu mesta s skupno 45 teleskopskimi dvigali, 11 nakladalnimi kamionskimi dvigali, 25 čelnimi in teleskopskimi viličarji, tremi vlečnimi vozili ter 50-metrsko delovno ploščadjo na tovornjaku. Vsako najmanjšo potezo smo načrtovali do potankosti, kajti delali smo v tesnih okoliščinah in z le malo razpoložljivega časa.

 

Osrednji del celotnega postopka leta 2017 pa je nedvomno bilo rumeno 1000-tonsko teleskopsko dvigalo – najzmogljivejše v Avstriji. Predvsem je prišlo do uporabe pri delih na obratu "HDS 3 Splitter", in sicer zaradi svojega neprimerljivega stranskega dosega. Konec koncev je bilo treba premagati radij dviga 60 metrov, na višini 70 metrov, z dvižno težo 10 ton. Omejen prostor na mestu postavitve – sredi izdelovalnih obratov – in bližnja cesta, ki se je ni smelo zapreti, nista dopustila druge izbire kot prav to napravo. Zaradi glavnega teleskopa, ki je razdeljen in ga je bilo zato treba sestaviti kar na licu mesta, spada v sam vrh svojega razreda. Alternativni koncepti so predvidevali postavitev nad delujočim cevovodom, kar pa so v podjetju OMV iz varnostnih razlogov zavrnili.

 

Vsa inšpekcijska dela so potekala po natančno določenem načrtu. Zaradi več desetletij izkušenj na področju petrokemije so tudi tokrat strokovnjaki podjetja Prangl vsa dela opravili z odliko. Enkrat smo bili izbrani tudi za podizvajalca tedna.

Bitte hier den Text eingeben.

Podatki o Projectu

Država: Avstrija
Kraj: Schwechat
Datum: 23.04.2017 – 09.06.2017
Skrbnik: Christian Fida

 

X