Projekt meseca
OktIkea
SepVoestbrücke
AvgZamenjava strojev
JulPodzemna železnica
JunDvig mostu
MajLetalo
AprBetonski deli
MarPrevoz ladje
FebHladne noge
JanPosoda za vino

Podzemna železnica


JULI 2018: Kadar tirna vozila zapustijo tire in jih je treba transportirati čez cesto, Prangl takoj priskoči na pomoč.

 

43 podzemnih vlakov dunajske linije U6 je potrebnih popolne prenove. Eno možnost je predstavljalo lakiranje v tehničnih servisnih obratih avstrijskih železnic ÖBB v Simmeringu, na Dunaju. Zato je bilo treba vlake prepeljati s postaje Michelbeuern v Simmering. Skupaj s stranko so Pranglovi strokovnjaki zastavili koncept transporta, ki je omogočal dodatne prihranke in končno prispeval k odločitvi za različico ÖBB. Do leta 2020 bodo vsi T-vagoni linije podzemne železnice U6 generalno prenovljeni.

 

Otežujoči dejavnik pri izdelavi transportnega koncepta so bile neugodne prostorske razmere dunajskega cestnega omrežja. Zaradi skupne dolžine 40 m in skupne teže 83 t vsakega vlaka je bilo treba določene cestne odseke, nakladalne in razkladalne postaje, pa tudi dopustne višine transporta natančno preveriti. Na osnovi desetletnih izkušenj s transportom tirnih vozil so Pranglovi strokovnjaki natančno vedeli, na kaj morajo biti pozorni.

 

Pred prvim transportom je bila potrebna izvedba nekaterih prilagoditev: začasna odstranitev prometnih znakov, vzpostavitev začasnih prepovedi ustavljanja in parkiranja itd. Pri transportih s tako pičlo odmerjenim časom ne sme biti nič prepuščeno naključju.

 

Posebnost projekta je zagotovo zamenjava vlak-za-vlak. Čim je odložen vlak, potreben sanacije, sodelavci naložijo prenovljen vlak in ga odpeljejo nazaj na postajo Michelbeuern. S tem je zagotovljeno, da so poti – v smislu zmanjšanja stroškov ob hkratnem stopnjevanju proizvodnje – maksimalno izkoriščene.

 

Za optimiziranje projekta pa je bila odločilna tudi uporabljena oprema. Nakladalna površina posebej za tirna vozila razvitega nizkega nakladalnika ima vgrajen tir. V kombinaciji z inovativnim podaljškom s hidravličnim dvigom in spustom in z integriranim podaljškom tira sta omogočena prostorsko učinkovito nakladanje in razkladanje ter optimalna porazdelitev teže. Hitra montaža in demontaža nakladalne rampe je izvedljiva brez viličarja, tako je rampa integralni sestavni del te enkratne opreme. Vitel, integriran v nizki nakladalnik, pa zagotavlja varno vleko vlakov s tirov na transportno vozilo in nazaj.

Podatki o Projectu

Država: Avstrija
Kraj: Dunaj
Datum: 23.05.2018 – 2020 
Skrbnik: Andreas Schneider
X